Siófoki Ásványmúzeum

Magyarország legnagyobb és legszebb magángyűjteménye 1986 júniusa óta látogatható Siófok centrumában, a Kálmán sétány 10. alatt.Az államilag védett gyűjtemény kiállító tárolóiban mintegy 3000 ásványt csodálhatnak meg a látogatók, akik közül sok a visszatérő vendég.

Ásványmúzeum Siófok

A Kárpát-medence ásványai

Magyarország legnagyobb és legszebb magángyűjteménye 1986 júniusa óta látogatható Siófok centrumában, a Kálmán sétány 10. alatt. Az államilag védett gyűjtemény kiállító tárolóiban mintegy 3000 ásványt csodálhatnak meg a látogatók, akik közül sok a visszatérő vendég. Örömmel fedezik fel a minden évben jelentős tárgyi gazdagodást a kiállításban, mert az élő múzeumként állandóan gyarapodik. Különösen a nyári hűvösebb napokon sok a látogató, hiszen a természeti szépségekre fogékony emberek beiktatják balatoni nyaralásukba ennek a világszerte híres gyűjteménynek a megtekintését.

A bemutatott példányok szépsége csodálattal tölt el mindenkit, akit megérint az ásványok varázsa. Helyszűke miatt az ásványok zsúfolásig megtöltik az 54 vitrinszekrényt, melyek 5 teremben vannak elhelyezve – ezek: Magyarország, a Nagyvilág, a Felvidék, Kapnikbánya és egyéb erdélyi pl.: óradnai, nagybányai, felsőbányai ásványok. Az Erdély területéről származó ˝bányavirágokat˝ tekintve bizonyára az egész Földön nincs teljesebb magánkollekció. A gyűjteményi darabok között több etalonpéldányt is láthatnak (pl.: kochsándorit), melyek szintén a múzeum egyedülállóságát tükrözik. Amíg e gyűjteménynek hazánkban nincs megbecsült helye a támogatást igénylő múzeumok között, a magángyűjtemény egyéb tízezer darabja is kiállítóhelyre vár. Talán akad majd egyszer mecénás, aki belátja, hogy ez a nemzeti kincs megérdemli a támogatást és így a bővítést.

Nyitva tartás:

májusban és szeptemberben: 9:00-16:00

nyáron: 9:00-19:00

Előzetes bejelentkezés esetén az év minden napján!

Jegyárak:

gyermek - 500 Ft / gyermek

felnőtt - 800 Ft / felnőtt

Forrás: asvanymuzeum.hu

Siófoki Ásványmúzeum