Siófoki kultur-séta

Mindegy, hogy milyen céllal látogatnak városunkba, pihenni érkeznek hozzánk rövidebb vagy hosszabb időre, akár a munka szóltja Önt Siófokra, érdemes legalább egy rövid időt szentelni a siófoki szoborvilág egyes alkotásainak megtekintésére.

A szobrászat siófoki remekművei

A Balatoni sellő

Siófok hangulatos Rózsakertjében sok más köztéri alkotás mellett találkozhatunk a „Balatoni sellő” című különös hangulatú alkotással, mely 1974-ben készült Vilt Tibor Munkácsy- és Kossuth-díjas szobrászművész által. A nagyméretű mészkő szobor nem éppen egy lágy vonalvezetésű és sudár alkatú hableánykát ábrázol.

A Halászok szobor a Balaton partján

Szintén a Rózsakertben a vízpart közelében áll Somogyi József szobrászművész alkotása, a Halászok. A hatalmas halászlegényeket ábrázoló szobor 1971-ben készült, és azóta is a siófoki turisták kedvelt fotótémája.

A siófoki hintós Krúdy-szobor

A Jókai parkban, a nyáron a turistáktól nyüzsgő Petőfi sétány mellett lett elhelyezve a Kossuth-díjas siófoki szobrászművész Varga Imre alkotása, mely Krúdy Gyulát ábrázolja hintón üldögélve.

Az alkotás a 2003-ban felállított nyíregyházi Hazatérés című szobor 2004-es másolta.

Karinthy Frigyes szobra a siófoki Balaton parton

A Rózsakert melletti parti sétányon áll Varga Tamás szobrászművész Karinthy Frigyes szobra, amely alkotást 1997. augusztusában avattak fel.

Karinthy rendszeresen visszatért Siófokra és a Balatonhoz, hogy a nyarakat a családja számára is igen kedvelt üdülőhelyén töltse.

A Karinthy szobor talán az egyik legkedveltebb Siófokon, valószínűleg nincs olyan siófoki látogató, aki ne ült volna le mellé az ágra. Az írónk alakját Varga Tamás szobrászművész, (Varga Imre szobrászművész fia) egy ágon békésen üldögélve, fürdődresszben örökítette meg.

A Szekrényessy Kálmán szobor története

A siófoki hajóállomás mellett a Rózsakertben áll Székelyhídi Szekrényessy Kálmán szobra, mely szobor 1997-ben készült és Bajnok Béla szobrászművész alkotása.

Hogy ki is volt valójában Szekrényessy Kálmán? Biztosan sokakban felmerül, de abban is biztos vagyok, hogy többen kapásból vágják a választ: a Balaton első átúszója! Emellett hihetetlen úszóbarvúrjai és akciói tettek híressé világszerte, 1876-ban átúszta a Boszporuszt, mely akcióját 1877-ben újra megtéve világrekordot állított fel.

Bartók Béla szobor a siófoki Szent Miklós parkban

A 2004 óta a Siófoki Művészeti Iskola előtti Szent Miklós parkban áll Bartók Béla (1881-1945) zeneszerző, zongoraművész és népzenekutató szobra, amely a siófoki születésű Varga Imre, Kossuth-, Munkácsy- és Herder-díjas, érdemes és kiváló művész alkotása.

A Vénusz születése szobor

A város népszerű és a balatoni szezonban nyüzsgő Fő terén megcsodálhatjuk Varga Imre siófoki Kossuth-díjas magyar szobrászművész alkotásaiból összeállított tárlatot. A Kálmán Imre Kulturális Központ előtti szökőkúton az 1988-ban készült alkotását láthatjuk, mely a Vénusz születése címet viseli.

Professzor szobor

A Főtéren, a Dél-Balatoni Kulturális Központ épülete előtt a Professzor szobra is helyet foglalt. Az alkotás Varga Imre szobrászművész munkája, a Fő téren - több alkotása mellett - látható az 1977-ben készült Professzor-szobor is.

A szobor története

Állítólag Varga Imre először, 1968-ban az antwerpeni szabadtéri múzeum igazgató-szobrászművészétől kapott megrendelést erre a szoborra, bár úgy tartják: a debreceni Református Kollégium polihisztorának, Hatvani István professzornak emléket állító szobor eredeti példánya a Debreceni Egyetem kémiai intézete közelében látható, és a másodpéldány van Belgiumban - de ehhez a sorozathoz tartozik a siófoki Professzor is.

Ha Ön is kedvet kapott egy kellemes, kulturális kikapcsolódáshoz, látogasson el Siófokra, hiszen szobraink minden évszakban csodás élményt nyújtanak.

(Forrás: siofok.varosom.hu)

Siófoki kultur-séta