Szállodánk tulajdonosát és vezetőit már régóta foglalkoztatják azon gondolatok, hogy miként is tudnánk tenni valamit környezetünk védelme érdekében. Aggasztóak az egyre gyakrabban előtérbe kerülő cikkek, írások, melyek az őserdők és a benne otthont találó élővilág pusztulásáról szólnak. Mivel nem csak a Balaton és annak közvetlen környezete, hanem a természet és környezetünk minden egyes eleme is szívünk csücske, így hoztunk pár döntést, mellyel ha nem is a fenálló problémát oldjuk meg, de mindeképpen teszünk egy lépést annak érdekében, hogy hozzájáruljunk a folyamatok lassításához.
Az első lépésnek a pálmaolaj éttermünkből való kiszorítását tűztük ki célül. Köztudott, hogy sok érv szól a pálmaolaj használata mellett (hosszabb ideig használható, magas a füstpontja, gazdaságosabb), de a sok pozitívum mellett egy nagyon erős negatívum is van, ami az esőerdők pusztulását jelenti és ennek köszönhetően az orángutánok, a tigrisek és az ázsiai elefántok kihalását is veszélyezteti.
Így a SunGardenben győzött a szív a gazdaság felett és visszatértünk a napraforgó olaj használatához.
A pálmaolaj hasznosítási területei:
A pálmaolajnak két fő frakciója ismert: az alacsony olvadáspontú folyékony frakció (pálmaolein, 65-75%), illetve a magas olvadáspontú szilárd frakció (pálmasztearin, 30-35%). A különböző pálmaolaj-frakciókat az élelmiszeripar is eltérő módon hasznosítja. A pálmaolein olajat margarinokhoz és sütő-, főzőolajként használják. Alkalmas a bő zsiradékban történő sütésre, mivel füstpontja magas, 230oC. Duplán frakcionálva a majonézgyártásban is alkalmazzák. A pálmasztearin olaj sütőzsiradékként, hidrogénezett olajként vajhelyettesítőként gyakori. Az egyes termékek transz-zsírsavtartalmának csökkentése érdekében a részlegesen hidrogénezett növényi olajok helyettesítésére nagyobb mennyiségben használnak pálmaolajat a gyártók. Az élelmiszereink közül a pálmaolaj általában az aprósüteményekben, péksüteményekben, cukorkákban, sajtutánzatokban, chipsekben, csokoládéban, kekszekben, sütőolajokban, krékerekben, fánkokban, mélyfagyasztott termékekben (pizza, pite, palacsinta, hasábburgonya), jégkrémekben, ipari sütőzsiradékokban, cukrászipari zsiradékokban, instant tésztákban és zabkásában, margarinokban, mikrohullámú sütőben készíthető pattogatott kukoricákban, nem tejalapú kávéízesítőkben, földimogyoróvajban, salátaöntetekben, rágcsálnivalókban, levesekben, étrend-kiegészítőkben (vitaminokban) található meg. A pálmamagolajat leggyakrabban az olajkémiai ipar hasznosítja szappan, mosószer, piperecikkek és kozmetikumok előállítására. Emellett biodízelként is alkalmazzák. (Forrás:webbeteg)
Fontos tudnivalók, tények
Mi valóban nem csak a habokba beszélünk. Az olajcsere küldetés után jön a műanyagok elleni küzdelem. Célunk az ökológiai lábnyom csökkentése, embertársaink ösztönzése a természet védelme érdekében. Kutatjuk a lehetőséget, a legjobb megoldásokat arra, hogy ezen a területen is megtegyünk minden tőlünk telhetőt.
vissza11 900 Ft fő/éj -től
12 500 Ft fő/éj -től
15 900 Ft fő/éj -től
9 900 Ft fő/éj -től
12 900 Ft fő/éj -től
10900 Ft fő/éj -től
13 900 Ft fő/éj -től
14 900 Ft fő/éj -től
18 900 Ft fő/éj -től
17 900 Ft fő/éj -től
14 900 Ft fő/éj -től
Ismételten jártunk, nagyon jól éreztünk magunkat.
A múltkori panaszunk után kiemelkedő figyelemben volt részünk! Amit nagyon köszönünk!
Az étteremből kiemelném,..."