Főoldal / Mindig frissen / Védünk, óvunk, változtatunk

Védünk, óvunk, változtatunk

Szállodánk tulajdonosát és vezetőit már régóta foglalkoztatják azon gondolatok, hogy miként is tudnánk tenni valamit környezetünk védelme érdekében.

Aggasztóak az egyre gyakrabban előtérbe kerülő cikkek, írások, melyek az őserdők és a benne otthont találó élővilág pusztulásáról szólnak. Mivel nem csak a Balaton és annak közvetlen környezete, hanem a természet és környezetünk minden egyes eleme is szívünk csücske, így hoztunk pár döntést, amellyel, ha nem is a fennálló problémát oldjuk meg, de mindenképpen teszünk egy lépést annak érdekében, hogy hozzájáruljunk a folyamatok lassításához.

Pálmaolaj kontra napraforgó olaj

Az első lépésnek a pálmaolaj éttermünkből való kiszorítását tűztük ki célul. Köztudott, hogy sok érv szól a pálmaolaj használata mellett (hosszabb ideig használható, magas a füstpontja, gazdaságosabb), de a sok pozitívum mellett egy nagyon erős negatívum is van, ami az esőerdők pusztulását jelenti és ennek köszönhetően az orángutánok, a tigrisek és az ázsiai elefántok kihalását is veszélyezteti.

Így a SunGardenben győzött a szív a gazdaságosság felett, és visszatértünk a napraforgó olaj használatához.

Fontos tudnivalók, tények

  • Felmérések szerint a pálmaolaj a növényolaj-termelés és felhasználás mintegy 35%-át teszi ki.
  • Európa a harmadik helyen áll a legnagyobb fogyasztók listáján.
  • Ezért a hatalmas mennyiségű olaj előállításért az esőerdők és az orángutánok hatalmas árat fizetnek.
  • A pálmaolaj termeléséhez rengeteg erdőt irtanak ki a szükséges földterületek miatt, a vadon élő állatok otthonaként szolgáló erdők rohamos számban fogyatkoznak. A legnagyobb veszélynek az orángutánok vannak kitéve, akik az életterük 90%-át veszítették el az elmúlt 20 évben. További 3-12 év, és az említett faj végleg kipusztul.
  • A WWF, a világ legnagyobb civil természetvédelmi szervezete statisztikája szerint a szupermarketek termékeinek felében valamilyen formában fellelhető ez a fajta olaj, melyet ezáltal szinte lehetetlen elkerülni.
  • Magas hőmérsékleten sem oxidálódik, szagtalan, ezért vált az élelmiszeriparban az egyik legkedveltebb hozzávalóvá.

Második lépés a környezet védelme érdekében.

Mi valóban nem csak a habokba beszélünk. Az olajcsere küldetés után jön a műanyagok elleni küzdelem. Célunk az ökológiai lábnyom csökkentése, embertársaink ösztönzése a természet védelme érdekében. Kutatjuk a lehetőséget, a legjobb megoldásokat arra, hogy ezen a területen is megtegyünk minden tőlünk telhetőt.

Védünk, óvunk, változtatunk